Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pink Floyd

 A Pink Floyd 1964-ben, Cambridge-ben alakult angol rockegyüttes. Leginkább progresszív szerzeményeikről, effekt-kísérleteikről, művészi kidolgozású albumaikról, gondolatgazdag szövegeikről és lenyűgöző koncertjeikről váltak ismertté. A Pink Floyd az egyik legsikeresebb zenekar a rocktörténelemben, több mint 300 millió albumot[ adtak el világszerte, ebből 74,5 milliót csak az USA-ban.

215px-pink_floyd_-_all_members.jpg

Eleinte, az 1960-as évek végén, mérsékelt sikert értek el mint „tudattágító” együttes, a néhai Syd Barrett vezetésével. Barrett elviselhetetlen magatartása miatt távozni kényszerült a zenekarból, helyét David Gilmour vette át. A zenekar számos koncept albumot vett fel, melyek igazi ékköve az 1973-ban megjelent The Dark Side of the Moon, az egyik legsikeresebb (legnagyobb példányszámban elkelt), s legnépszerűbb album a rocktörténelemben. 1985-ben Roger Waters megszűntnek nyilvánította a zenekart, bár a többi zenész tovább használta a nevet, új albumokat vett fel és turnéra is indultak. Végül megegyeztek: Waters engedélyezte a név használatát és legtöbb dalukat elő is adhatják.
Waters utoljára 2005. július 2-án, a Live 8 londoni koncertjén lépett színpadra korábbi zenésztársaival; ekkor gyűlt össze a Pink Floyd legnagyobb közönsége. 2006. február 3-án Gilmour a La Repubblica című olasz napilapnak adott nyilatkozatában azt állította, hogy a zenekar nem indul turnéra és új albumot sem jelentet meg, bár a tagok folytatják szólókarrierjüket és valószínű, hogy egymás albumain is játszanak majd.[4] A Live 8-hez hasonló fellépés lehetőségét sem Gilmour, sem Nick Mason nem cáfolta.A Pink Floyd egy 1964-ben alakult zenekarból formálódott ki, mely gyakran változtatta a nevét: Sigma 6, The Meggadeaths, The Screaming Abdabs és The Abdabs. A zenekar megszűnte után néhány tag – Bob Klose gitáros, Roger Waters basszusgitáros, Nick Mason dobos és a későbbi billentyűs Rick Wright, aki ekkoriban fúvósokon játszott – új zenekart alapított Tea Set néven. Röviddel megalakulásuk után csatlakozott hozzájuk Syd Barrett, aki a zenekar énekes-gitárosa lett. Amikor egy rendezvényen egy másik zenekar is fel akart lépni ezen a néven, Barrett The Pink Floyd Soundnak nevezte el a zenekart (két blues-zenész, Pink Anderson és Floyd Council után). Egy ideig mindkét nevet használták, de végül az új győzött. A Soundot elég hamar elhagyták, de a The még 1969-ig, a More című film zenéjének megjelenéséig használatban maradt. A korai időkben olyan R&B dalokat játszottak, mint a Louie, Louie, de hírnevet pszichedelikus interpretációikkal, hosszú improvizációikkal és űrbéli szólóikkal szereztek.
 
Stúdióalbumok
 
The Piper at the Gates of Dawn-1967
A Saucerful of Secrets-1968
Ummagumma-1969
Atom Heart Mother-1970
Meddle-1971
Obscured By Clouds-1972
The Dark Side of the Moon-1973
Wish You Were Here-1975
Animals-1977
The Wall-1979
The Final Cut-1983
A Momentary Lapse of Reason-1987
The Division Bell-1994
 
Koncertalbumok
 
Ummagumma-1969
Delicate Sound of Thunder-1988
P•U•L•S•E-1995
Is There Anybody Out There? The Wall Live -1980-81

A fal c.film jeleneteiből válogatás:

3252.jpg

Pink Floyd - A fal
(Pink Floyd The Wall)
angol zenés dráma, 91 perc, 1982
 
rendező: Alan Parker
forgatókönyvíró: Roger Waters
zeneszerző: Roger Waters, David Gilmour
operatőr: Peter Biziou
producer: Alan Marshall
vágó: Gerry Hambling
 
szereplő(k): 
Bob Geldof (Pink)
Christine Hargreaves (Pink anyja)
James Laurenson (Pink apja)
Kevin McKeon (Fiatal Pink)
Eleanor David (Pink felesége)


 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.