Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gloria Estefan ?

2011.02.26

 Gloria Estefan (eredeti nevén: Gloria María Milagrosa Fajardo García, * Havanna, Kuba, 1957. szeptember 1. – ) az USA-ban élő, többszörös Grammy-díjas kubai énekesnő, akit máig a latin zene koronázatlan királynőjének tekintenek. Zenei pályafutását a '80-as években kezdte, de a köztudatba igazán az 1993-ban kiadott Mi tierra („Az én földem”) című lemezével robbant be, amiért az első Grammy-díjat is kapta

Születésétől két éves koráig Havannában élt, amikor családja 1959-ben, Fidel Castro hatalomra kerülésekor Miamiba emigrált, mert apja Fulgencio Batista egyik testőre volt. 1961-ben apja Disznó-öbölbeli invázió keretében visszatért Kubába, de elfogták, és 18 hónapig börtönben volt. Mikor apja hazatért, beállt az amerikai hadseregbe, és Gloria családjával először Texasba, majd Dél-Karolina területére költözött. Amikor apja Vietnamba ment, a család visszaköltözött Miamiba, ahol a nagymamájával élt, ő inspirálta Gloriát az éneklésre, és ismertette meg vele a szamba és a salsa dallamaival, valamint a 30-as és 40-es évek zenéjével.
Amikor apja visszatért a vietnami háborúból, akkor már beteg volt, a Narancs Törzs (Agent Orange) nevű vegyszertől súlyos mérgezést kapott, a sclerosis multiplex miatt testileg, szellemileg leépült, tolószékbe kényszerült, a testvérével gondoskodtak róla, mert édesanyjuknak dolgozni kellett. Gloria egyetlen öröme ebben az időben a muzsika volt. Gyakran órákig ült a szobájában a gitárjával, és aktuális slágereket játszott. Gloria később erről az időszakáról azt nyilatkozta, hogy kövér, félénk, szemüveges, depressziós volt, és csak a zene volt az egyetlen öröm életében.
1975-ben beiratkozott egy miami iskolába, és pszichológiát kezdett el tanulni. Gyakran sírt és depressziós volt. Ebből a depresszióból 1975-ben egy esemény zökkentette ki, Gloria családjával részt vett egy barátja esküvőjén, ahol édesanyja kívánságára két számot is elénekelt. Az esküvőn a „Miami Latin Boys” együttes is játszott, akinek ekkor a vezetője és billentyűse Emilio Estefan volt. Emilio felfigyelt a tehetséges lányra, és meghívta zenekarába. Egy hét múlva már Gloria és unokatestvére, Merci Murcianó a zenekar tagja lett. A zenekar főleg spanyol nyelvű dalokat játszott, két év alatt nevet szerzett Miami és környékén is, valamint a spanyol nyelvű területeken, országokban is. Ekkor Gloria kívánságára a zenekar nevét megváltoztatták „Miami Sound Machine”-re. 3 évvel később összeházasodott Emilio Estefannal. 1980. szeptember 2-án született meg fia, Nayib.
Ezekben az években is szinte kizárólag a latin nyelvű területeken voltak sikerei az együttesnek a CBS International-on keresztül kiadott spanyol nyelvű lemezeivel.
1984-ben az Epic Records szerződött velük egy angol nyelvű lemez elkészítésére, mely az „Eyes of Innocence” címet viselte. A lemezen szereplő dr.Beta szám a táncklubok kedvelt dala lett. A következő évben tovább folytatódott az Epic Recordssal az együttműködésük, és megjelent a „Primitive Love” lemezük, amelyen olyan számok szerepeltek, mint a „Conga”. A szám nemzetközi elismerést hozott számukra. Ezen kívül két szám is slágerlsitára került, a „Bad Boy” és a „Words Get In The Way”.
 
Diszkográfia
 
Eyes of Innocence (1984)
Primitive Love (1985)
Let It Loose (1987)
Cuts Both Ways (1989)
Into the Light (1991)
Greatest Hits (1992)
Mi tierra (1993)
Christmas Through Your Eyes (1993)
Hold Me, Thrill Me, Kiss Me (1994)
Abriendo puertas (1995)
Destiny (1996)
Gloria! (1998)
Divas Live (VH1) (1998)
Alma caribeña / Caribbean Soul (2000)
Greatest Hits – Vol.2: 1993-2000 (2001)
Unwrapped (2003)
Amor y suerte: Éxitos románticos (2004)
90 Millas (2007)


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.