Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1971

2011.05.27

1971 a zenében

    április 6.: megalakul a Locomotiv GT (LGT) zenekar.

A Locomotiv GT, röviden LGT (becézve Loksi) a magyar rockzene egyik legnagyobb hatású együttese. A zenekar nevében a GT a Gran Turismo rövidítése, utalva a tagok előtt álló hosszú útra.
    augusztus 1. – Hangverseny Bangladesért
    John Deacon felvételével kialakul a Queen végleges felállása.

Fontosabb magyar nagylemezek
 


    Illés: Human Rights
    Locomotiv GT: Locomotiv GT


    Neoton: Bolond város
    Koncz Zsuzsa: Kis virág
    Bergendy: I-II.

Fontosabb külföldi nagylemezek

    Led Zeppelin: Led Zeppelin IV
    Pink Floyd: Meddle


    John Lennon: Imagine
    The Doors: L.A. Woman
    The Who: Who's Next
    Rolling Stones: Sticky Fingers


    Janis Joplin: Pearl
    Deep Purple: Fireball
    Black Sabbath: Master of Reality
    Jethro Tull: Aqualung
    Emerson, Lake & Palmer: Tarkus

 

George Harrison - Something (BanglaDesh 1971)

Elton John - Levon (BanglaDesh 1971)

1971 a tudományban

    február 5. – Az Apollo–14 űrhajó Alan Shepard és Edward Mitchell űrhajósokkal leszáll a Holdra

 

201px-apollo_14-insignia.png

Apollo 14 volt a nyolcadik emberes küldetése az amerikai Apollo-program , valamint a harmadik, hogy földet a Holdon . Ez volt az utolsó " H küldetések ", célzott felvonóbejáróknál kétnapos marad a Hold két Hold EVAs , vagy moonwalks.

Parancsnok Alan Shepard , parancsnoki modul pilóta Stuart Roosa , és a holdkomp pilóta Edgar Mitchell kezdődött a kilenc napos küldetés január 31-én 1971 16:04:02 helyi idő után 40 perc, 2 mp késés miatt kilövőállás időjárás korlátozások, az első ilyen késedelem az Apollo-program. [ 2 ] . Shepard és Mitchell tett a holdi leszállási február 5-én a Fra Mauro formáció , ez eredetileg a cél az abortált Apollo 13 küldetés. A két Hold EVAs, 42 kg (93 lb) a holdkőzeteknek gyűjtöttek és több felszíni kísérletek, beleértve a szeizmikus vizsgálatokat, végeztek. Shepard híresen hit két golflabda a Hold felszínén a make-shift klub ő hozta a Földre . Shepard és Mitchell költött körülbelül 33 óra a Holdon, a mintegy 9 és fél órát EVA.

Míg Shepard és Mitchell volt a felszínen, Roosa maradt Hold körül keringő fedélzetén a Command / Szolgáltatás modul , végző tudományos kísérletek és fotózni a Hold. Vett több száz mag a küldetése, amelyek közül több is kicsírázott a visszatérésre ami az úgynevezett Hold fák . Shepard, Roosa, és Mitchell szállt le a Csendes-óceán február 9-én.

 


    június 30. – Földet érés közben életét veszti a Szojuz-11 legénysége

 

250px-ussr_stamp_memories_of_cosmonauts_1971_4k.jpg

 

A Szojuz–11 Союз 11 vitte fel a Szaljut–1 űrállomás első személyzetét. A személyzet 22 napig dolgozott az űrállomáson. A leszállás rendben megtörtént, az aerodinamikai fékezés és a fékezőrakéták működése is a tervek szerint történt, azonban a legénység tagjait a helyükön ülve, életjelenségek nélkül találták.[1]
A szerencsétlenül járt Szojuz–11 személyzete: G. T. Dobrovolszkij, V. N. Volkov, V. I. Pacajev. (Szovjet emlékbélyeg, 1971.)

A két héten át folyó vizsgálat kimutatta, hogy visszatéréskor az űrhajóból megszökött a levegő, és az űrhajósok megfulladtak, mivel nem viseltek szkafandert. Amikor az űrhajósok észrevették, hogy a külső és belső légnyomást kiegyenlítő szelep korán nyílt ki, megpróbálták a szelepet elzárni, azonban az ülésbe szíjazva az elzáró szerkezetet egyikük sem érhette el. Pacajev a rést megpróbálta az ujjával eltömni.

A baleset után a Szojuz űrhajókat áttervezték, és bevezették, hogy a start és a visszatérés során a személyzet ismét szkafandert viseljen, emiatt a személyzet újra kétfős lett, a középső ülés helyére a szkafanderek levegőellátása került. Az elektromos rendszer egyszerűsítése érdekében a napelemes energiaellátást akkumulátorosra cserélték, így ugyan a független repülés ideje lecsökkent, azonban – mivel a Szojuz űrhajó fő feladata az űrállomások kiszolgálása lett – ez nem okozott problémát.
  


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.