Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EROS RAMAZZOTTI

 
 
 
Eros Ramazzotti teljes nevén: Eros Luciano Walter Ramazzotti (kiejtése [ˈeːros ramaˈʣotti], Róma, 1963. október 28. -) olasz énekes és dalszövegíró.

images--3-.jpg

Gyerekkora és a korai kezdetek: 1963-1982
 
Ramazzotti egy szobafestő gyermekeként Róma egyik külvárosában, Cinecittàban született. Énekesi karrierjét már tinédzser korában elkezdte, 1981-ben a Castrocaro-i zenei fesztiválon tűnt fel először, ahol a Rock'80 című dalával a döntőbe jutott, majd a DDD kiadóhoz szerződött, ezért Milánóba költözött.
Az áttörés: 1982-1986 
1982-ben jelent meg első kislemeze melynek Ad un amico volt a címe. Terra promessa ("Az Ígéret földje") című számával 1984-ben a San Remó-i dalfesztiválon megnyerte az „Év Hangja” díjat. Ramazzotti albumai – melyek tartalmaznak szívből jövő önéletrajzi ihletésű balladákat és erősen rock stílusú dalokat is – hamar biztosították neki a világhírnevet. Szinte minden albumot két nyelven, olaszul és spanyolul készít el. Nagyon népszerű Kubában, Németországban, Mexikóban és Argentínában. Eros 1985-ben ismét szerepelt a San Remó-i fesztiválon az Una storia importante-val ("Egy fontos történet"), amivel 6. helyet ért el, egy év múlva pedig az Adesso tu-val ("Most te") ismét nyert.
 
Népszerűségének megalapozása: 1987-1994 
1987-ben készítette első duettjét Patsy Kensittel La luce buona della stelle ("A csillagok jóságos fénye") címmel.1988-ban adta ki Musica é ("A zene") című lemezét, aminek a címadó dalából később duettet készített Andrea Bocellivel. 1990-ben indult el útja a világhírnév felé, amikor is Velencében bemutatta 5. albumát. Itt fedezte fel egy amerikai lemezcég főnöke Clive Davis, aki meghívta egy fellépésre New Yorkba, a Radio City Music Hallba. 1993-1994-es időszakban vált véglegesen világsztárrá a Tutte storie ("Csak történetek") című albummal, ebből a Cose della vita ("Az élet dolgai") lett a legsikeresebb dal. Az album 6 millió példányban kelt el, a dal videoklipjét New Yorkban forgatták Spike Lee rendezésében. Eros 1994-ben szerződött a BMG International kiadóhoz.
 
A világhírnév: 1995-2003 
1996-ban megjelent Dove c'è musica ("Ahol zene van") című albuma, az album legismertebb dala a Più bella cosa ("Legszebb dolog") lett. 1997-ben megjelent Eros című válogatáslemeze, két új és 14 újra felvett számmal, köztük a Cose della vita (Tina Turner) és a Musica è (Andrea Bocelli) duett-változatával. Az ezt követő turné felvételén (Eros live) Joe Cocker is feltűnik That's all I need to know c. számával, melyet Eros neki írt. 2000-ben megjelent Stilelibero ("Szabadstílus") című albuma, az albumról a Fuoco nel fuoco ("Tűz a tűzben") és a Più che puoi ("Ahogy csak tudod") című dala lett ismert, utóbbi egy duett Cherrel. 2001-es turnéja során először koncertezett Kelet-Európában és Magyarországon: június 12-én a Kisstadionban lépett fel, később három koncertet adott a moszkvai Kremlben.
2003-tól napjainkig 
2003-ban megjelent ER9S című albuma, a cím arra utal, hogy ez volt a 9. stúdióalbum. Ez év október 16-án Magyarországon is koncertezett a budapesti Papp László Sportarénában. 2005-ben elkészült 10. albuma a Calma apparente ("Látszólag nyugodt"), erről a La nostra vita ("Az életünk") és Anastaciaval készített duettje, az I belong to you lett a legsikeresebb. A lemez több európai országban is aranylemez lett. 2006-ban ismét fellépett Magyarországon.
Új albuma 2007 októberében jelent meg e2 címmel, ez egy válogatáslemez. Az album 4 új dalt tartalmaz, és egy duettet Ricky Martinnal.
2002 tavaszán elvált a feleségétől, Michelle Hunziker svájci modelltől és televíziós műsorvezetőtől, akitől 1996. december 5-én egy lánya született, Aurora Sophie.
Világszerte több mint 36 millió albumot adott el.

Terra Promessa - Eros Ramazzotti 1984
 


 

Duettjei 
 
La luce buona delle stelle – Patsy Kensittel
 
 
Amarti è l'immenso per me – Antonella Buccival
 
 
Andare… in ogni senso – Piero Cassanoval
 
 
Tu vivrai – Pooh-val, Enrico Ruggerivel, Raff-fal és Umberto Tozzival
 
 
Non dimenticare Disneyland – Alex Baronival
 
 
Così vanno le cose - Gianni Morandi vendégeként
 
 
Musica è – Andrea Bocellivel
 
Nel cuore lei – Andrea Bocellivel
 
 
Cose della vita / Can't stop thinking of you – Tina Turnerrel
 
 
Se bastasse una canzone – Luciano Pavarottival
 
 
 
Stella gemella – Gemelli Diversivel
 

Più che puoi – Cherrel
 
 
I belong to you (Il ritmo della passione) – Anastaciával
 
 
That's all I need to know / Difenderò – Joe Cockerrel
 

Non siamo soli – Ricky Martinnal

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.