Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Michael Jackson

 Michael Joseph Jackson (1958. augusztus 29. – 2009. június 25.) amerikai énekes, zeneszerző, táncos és üzletember. A Jackson-család hetedik gyermeke volt. 1966-tól bátyjaival (Jackie Jackson, Tito Jackson, Jermaine Jackson, Marlon Jackson) a The Jackson 5 együttes tagja.] Apjuk, Joseph Jackson volt az együttes menedzsere. Michael 1971-ben szólókarrierbe kezdett és sikerei miatt „a pop királyának” is nevezték.1982-es albuma, a Thriller minden idők legnagyobb példányszámban elkelt albuma; négy másik stúdióalbuma, az Off the Wall (1979), a Bad (1987), a Dangerous (1991) és a HIStory (1995) szintén a világ legjobban eladott nagylemezeinek listáján szerepel.

michaeljackson.jpg

1980 elejére Jackson meghatározó alakja lett az amerikai popzenének és pop kultúrának. Ő volt az első afroamerikai előadóművész, akinek klipjeit rendszeresen játszotta az MTV, ami más, addig mellőzött fekete előadók sikerét is elősegítette.A Billie Jean című dalhoz készített klip volt az áttörés, ezt követte a Beat It és a Thriller című dalok klipje. Az MTV erősen bízott abban, hogy ha a videoklipeknél promóciós eszközből művészeti formát csinál, azzal a csatorna hírneve is nőni fog. A Black or White és a Scream videoklipjének köszönhetően Jackson az 1990-es években is gyakran szerepelt az MTV-ben. Televíziós sikerei mellett számos nehéz tánctechnikát népszerűsített: a robottáncot, a moonwalkot (holdsétát), gondosan kidolgozott színpadi előadásaival.Egyéni zenei hangzása és énekstílusa hatással volt több hip-hop, popzenei és R&B-előadóra, több generációban.
Jackson több mint 300 millió dollárt gyűjtött és adományozott Heal the World Foundation[5] nevű alapítványának, és 39 segélyszervezetet támogatott. Személyes élete - beleértve változó megjelenését és viselkedését – jelentős problémákat és vitákat váltott ki, melyek rombolták a közönségben róla kialakult pozitív képet. 1993-ban gyermekzaklatással vádolták meg, de a nyomozást bizonyítékok hiányában lezárták így Jacksont nem helyezték vád alá.[2][6] Az énekes a '90-es évek elejétől egészségi problémákkal küzdött, majd a '90-es évek végétől ellentmondó pénzügyi jelentései is párosultak problémáihoz. Michael kétszer nősült meg és három gyermeke volt. 2005-ben különböző szexuális zaklatások és számos más vád alapján bíróság elé állították, majd felmentették.[2][6] Michael Jackson tragikus hirtelenséggel 2009. június 25-én, életének 50. évében hunyt el.Jackson bőre születése óta és fiatalkorában is középbarna színű volt, de a 80-as évek közepén fokozatosan elkezdett világosodni. A változás felkeltette a média figyelmét, az újságok azt kezdték híresztelni, hogy az énekes fehéríti a bőrét.[30] J. Randy Taraborrelli életrajza szerint, 1986-ban Jacksonnál diagnosztizálták vitiligo és a Systemic lupus erythematosus nevű bőrbetegséget; a vitiligo miatt bőre részben világosabb lett, a lupus-ból kezdett kigyógyulni, mindkét betegség érzékennyé tette a napfényre. (Dr. Arnold Klein, aki már hosszú ideje az énekes bőrgyógyásza volt, ezt Larry King showműsorában erősítette meg, az énekes halála után.) A kezelések, amiket kapott, tovább világosították a bőrét és a makeup használatával (hogy elfedje a bőrhibáit), nagyon sápadttá vált a bőre.Az arcfelépítése is megváltozott: számos sebész szerint az énekesen több orrműtétet hajtottak végre, a homloka magasabb lett, vékonyodott a szája és az arccsontját is megműtötték
Michael Jackson egyike azon kevés előadónak, akit a Rock and Roll Hall of Fame két alkalommal is tagjai közé sorolt, és többször is bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, többek között a „Minden idők legsikeresebb előadója” címmel. Tizenhárom Grammy-díjat kapott, tizenhárom alkalommal volt kislemeze listavezető az Amerikai Egyesült Államokban szólókarrierje alatt – többször, mint bármelyik másik férfi előadó a Billboard Hot 100 történetében – és több, mint 750 millió eladott lemezével méltán érdemelte ki a World Music Awards legtöbb felvételt eladó szólóelőadó díját.
 
2009. június 25-én Michael Jacksont eszméletlen állapotban találták Los Angelesben, Holmby Hillsben, a North Carolwood Drive-on lévő kastélyában. Conrad Murray, az énekes magánorvosa megpróbálta újraéleszteni a sztárt, de ez sikertelen volt. A los angelesi 911-es segélyhívó telefonszámra este 19 óra 22 perckor érkezett hívás, három perccel ezután már megérkezett a rohammentő az énekes házához.A jelentés szerint az énekes ekkor már nem lélegzett és újraélesztést hajtottak végre rajta. Az énekest a Ronald Reagan UCLA Medical Center-be szállították, út közben folytatták az újraélesztést még teljes egy órán keresztül a kórházba való megérkezés után is (20 óra 13 perc). Jackson halála világszerte megdöbbenést váltott ki az emberekből. Halálát hivatalosan 21 óra 26 perckor jelentették be.


 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó képFacebook

Archívum

Naptár
<< Október >>
<< 2018 >>
Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Statisztika

Online: 8
Összes: 445100
Hónap: 10010
Nap: 495