Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Aerosmith

2011.02.13

Az Aerosmith egy amerikai hard rock zenekar, mely hagyományos rhytm & blues alapú rockot játszik. Több évtizeden keresztül markánsan jelen vannak a zenei életben. A sok stílusváltás ellenére is meg tudták őrizni sajátos arculatukat. Míg a korai érát a rhythm and blues és a blues alapú hard rock jellemezte, addig a 80-as években már poposabb és AOR-osabb felhanggal is megszólaltak a hard rock mellett.

Közel négy évtizedes pályafutásuk alatt generációk sztárzenekaraira voltak óriási hatással, kezdve a Guns N’ Roses-tól a Metallica-ig, a Mötley Crüe-től a Nirvana-ig. Amerika egyik legsikeresebb és legnagyobb múltra visszatekintő zenekara. Innen ered a rájuk aggatott America's Greatest Rock and Roll Band, azaz Amerika Legnagyobb Rock and Roll bandája szlogen is.

Népszerűségüket a '90-es években és az új évezredben is meg tudták őrizni, a mai napig telt házas stadionkoncerteket adnak. Pályájuk során 27 daluk került fel a Top 40-es listákra és több mint 150 millió lemezt adtak el. 2001-ben kerültek be a Rock and Roll Hall of Fame-be.Az együttest Steven Tyler és Joe Perry alapította 1969-ben, egy Rolling Stones koncert után. Tom Hamilton basszusgitáros és Joey Kramer dobos mellett eleinte még Ray Tabano volt a másik gitáros. Az első két évben a zenekar együtt lakott egy bostoni lakásban a Commonwealth Avenue-ben. Zenekarnévnek elsőként olyan név-ötletek röppentek fel mint a Spike Jones and the Hookers. De mivel Stevenen kivül senkinek nem tetszett az ötlet ezt elvetették. Végül Joey állt elő az Aerosmith névvel. Az első Aerosmith próbák egy bostoni egyetem kollégiumának alagsorában zajlottak. Mivel Steven rendelkezett a legtöbb zenekari tapasztalattal és muzikalitással, gyakorlatilag ő volt a zenekar tanára. A hangszeresek pedig nyers erőt és energiát mutattak neki. Kezdetben ez kovácsolta össze őket, de tulajdonképpen a mai napig ez adja a közöttük lévő szeretet-gyűlölet viszony alapját.
Az első Aerosmith koncert a massachusettsi Hopkintonban volt, a Nipmuc gimnáziumban. Játszották többek közt a Movin Out-ot, a Somebody-t, a Walkin the Dog-ot, de feldolgozásokat is, mint a Good Times Bad Times vagy a Train Kept A-Rolling. Steven és Joe a koncert után összeveszett, mert Steven nem halotta magát a színpadon Joe hangos gitárja miatt. Ez a későbbiekben is konfliktusforrás lett, mely a mai napig gondot okoz időnként. New Hampshire-ben szereztek maguknak egy ügynököt, Ed Malhoit aki főiskolákon meg fogadókban szervezett nekik fellépéseket hétvégenként. A banda pénzügyeit ekkoriban Joey intézte. Ray Tabanot ingadozó teljesítménye és féktelen viselkedése révén kirúgták, helyére Brad Whitford került.
Diszkográfia

    * 1973 Aerosmith
    * 1974 Get Your Wings
    * 1975 Toys in the Attic
    * 1976 Rocks
    * 1977 Draw the Line
    * 1979 Night in the Ruts
    * 1982 Rock in a Hard Place
    * 1985 Done with Mirrors
    * 1987 Permanent Vacation
    * 1989 Pump
    * 1993 Get a Grip
    * 1997 Nine Lives
    * 2001 Just Push Play
    * 2004 Honkin' on Bobo
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.