Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KISS

2011.02.14

A Kiss vagy ahogy időnként írják KISS egy amerikai rockegyüttes, amely 1973 januárjában alakult New Yorkban. Könnyen felismerhetők az arcfestésükről és a fellépőruhájukról, amely védjegyükké vált az évek folyamán. Az együttes fénykorát az 1970-es években élte, elsősorban show-szerű koncertjeiknek köszönhetően. A Kiss 24 aranylemezt adott ki, világszerte körülbelül 100 millió albumot adtak el.[1]

Az eredeti felállás, Gene Simmons (basszusgitár, ének), Paul Stanley (ritmusgitár, ének), Ace Frehley (szólógitár, ének) és Peter Criss (dob, ének) volt a legsikeresebb és legismertebb. Az arcfestésük és kosztümjeik rajzfilm-figurákhoz tették őket hasonlóvá: 'The Demon' (Simmons), a 'Starchild' (Stanley), 'Space Ace' (Frehley) és 'Catman' (Criss). 1982-re Criss és Frehley is kilépett a zenekarból. Az együttes bevételei csökkenni kezdtek.

1983-ban a Kiss elhagyta a sminket, és megállás nélkül élvezte a kereskedelmi újjáéledést. A Kiss-nosztalgia hulláma tartotta fenn ezt az 1990-es években, és 1996-ban bejelentették, hogy az eredeti felállás (a sminkekkel együtt) újra összeáll. Criss és Frehley viszont újra elhagyta a bandát, a helyükre Eric Singer és Tommy Thayer került. Az együttes folytatta a szerepléseket, miközben már csak Paul Stanley és Gene Simmons maradt meg eredeti tagként.A KISS gyökerei a Wicked Lester-hez vezethetők vissza, ami egy New York-i rock and roll együttes volt. Gene Simmons (Chaim Witz néven született Izraelben, szülei magyar zsidók, Simmons tökéletesen beszél is magyarul) és Paul Stanley (Stanley Harvey Eisen néven, New York-ban született) vezette az együttest. A Wicked Lester a maga eklektikus stíluskeverékével sosem ért el semmiféle sikert. Egy albumot vettek fel, amit az Epic Records visszautasított. Simmons és Stanley érezték, hogy másféle stílusban kéne játszaniuk, ezért 1972-ben feloszlatták a Wicked Lestert, és új együttes alapításába kezdtek. Dobosként Peter Criss (Peter Criscoula) volt a befutó, a szólógitáros Ace Frehley (Paul Daniel Frehley) pedig egy hirdetés útján került a bandába. 1973-ban Eddie Kramernél rögzítették az első demójukat. 1974-ben két lemezük, a debütáló KISS és a Hotter Than Hell (Japánban KISS 2 címen) jelent meg. 1975-ben következett az újabb sorlemez, a Dressed To Kill, melyről a Rock And Roll All Night című szám a banda egyik himnuszává vált. A szintén ez évben megjelent Alive! egy élőfelvételeket tartalmazó, sikeres lemez volt. Következő évben jelent meg a Destroyer, ami nagy áttörést jelentett a KISS számára.
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.