Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bontovics Kati

2011.03.14

 Jazzénekesnő.

 
1953. január 30-án, Budapesten született. A gimnázium második osztályát végezte, amikor a budai Ifjúsági Parkban elindult egy tehetségkutató énekversenyen, s ha már ott volt, meg is nyerte azt. Pályája is itt indult el, ugyanis a tehetséges fiatal lányra a műsort kísérő zenekar, a Scampolo is felfigyelt, és Faragó István „Judy” különdíjként meghívta a maguk közé, mint az együttes szólóénekesét. 
 
Így 1969-75 között a Scampolo zenekar tagja volt, akikkel szép sikereket értek el. 
 
1970-ben készült el az első rádiófelvétel. 
 
1972-ben pedig az első kislemezük jelent meg, miközben egyre szélesebb körben lettek ismertek és elismertek. 
 
1973-ban iratkozott be a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola dzsessz tanszakának ének részlegére. 
 
1977-ben kitüntetéssel fejezte be tanulmányait. Külföldön is sikerrel szerepelt: fellépett valamennyi akkori szocialista országban, de Ausztriában is örömmel fogadták a képzett hangú magyar énekesnőt. 
 
1979-ben önálló lemezzel jelentkezett, amelynek az „Ártatlan bűn” címet adta. Zeneszerzőként Jakab György és Másik János, szövegíróként pedig Adamis Anna segítette munkáját. Az albumra a kor ízlésének megfelelően elsősorban disco-nóták kerültek fel. 
 
1980-ban - szintén Másik János közreműködésével - egy 80 perces animációs film –„Habfürdő” - főszerepét énekelhette el. 
 
1989-ban ismét nagylemeze jelent meg, amelynek az „I fell so good” címet adta, és rajta többnyire blues és dzsessz dallamok találhatóak.  Szólólemezein és koncertjein főként a Nautilus zenekar segítette. 
 
Többször fellépet a Vukán György trióval. Hosszú éveken keresztül kísérték az énekesnőt, számos sikeres dzsessz koncerteket tartottak együtt.
 
Később a Bontovics Kati együttessel aratott szép sikereket. Társai: Berdisz Tamás (dob), Cselik Gábor (zongora) és Friedrich Károly (harsona)


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.