Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zámbó Jimmy

 

 Zámbó Imre, ismertebb nevén Zámbó Jimmy (Budapest, 1958. január 20. – Budapest, 2001. január 2.) magyar énekes.

zamboj.jpg

A magyar zenészvilág egy része, és főként rajongói egyfajta „király”-ként tisztelték. Legnagyobb hatást a görög énekes, Demis Roussos gyakorolt rá, akinek stílusa érződik Jimmy dalain.

Saját, otthonában tartott fegyverével 2001. január 1-jén tisztázatlan körülmények között főbe lőtte magát, másnap belehalt sérüléseibe.Az 1990-es évek egyik legsikeresebb előadója 1958. január 20-án született Budapesten, a 7. kerületben. Zenei vénája már gyermekkorában megmutatkozott, testvéreivel (György, Tihamér, Árpád, Marietta) zenélt előbb otthon a család zongoráján, később pedig a Magyar Rádió gyermekkórusában zenéltek, énekeltek. A zenei általános iskola elvégzése után zenei gimnáziumban érettségizett, majd a zeneakadémia jazz-ének szakán tanult.977-ben feleségül vesz egy elvált, kétgyermekes asszonyt. Egy közös gyermekük születik, Krisztián. Miután Jimmy elválik első feleségétől, megismerkedik Edittel, akit később el is vesz feleségül. Két gyermekük születik, Szebasztián és Adrián.
1998-ban Jimmy egy miskolctapolcai hotelben pihen meg, ahol akkora hatást tesz a tulajdonosra, hogy a hölgy később Zámbó Jimmy hotelre kereszteli a helyet. Több jótékonysági koncertet is adott életében, ezek közül az egyik legnagyobb szabású „jótett”, hogy a Delhusa Gjonnal készített lemezből befolyt összeget, amelyből nem kevesebb mint 10 000 példány kelt el, a tiszai árvízkárosultak megsegítésére ajánlotta fel. Dalokat írt többek között Gregor Bernadett színésznőnek, melyet egy alkalommal elő is adtak duett formájában Jimmy Péntek esti vigadó című műsorában. Horváth Sándor miskolci zenész a Dalban mondom el szerzőjeként 10 millió forintos kártérítést követelt tőle. Később a Story magazin olvasói csillagot neveztek el róla. Schmuck Andor szocialista politikus volt a személyi menedzsere.
Halála 
2001. január 1-jén az újévet ünnepelték, mielőtt másnap hajnalban Jimmy Beretta típusú pisztolyával főbe lőtte magát. (Felesége 9 évvel későbbi visszaemlékezése szerint meg akarta mutatni neki, mekkorát szól a fegyver. Két lövés után kiürítette a tárat, majd a feleségére fogta rá a fegyvert, s hogy megnyugtassa őt, hogy nincs benne több lőszer, a saját halántékára célozva sütötte el újból.) A Honvéd kórházban másnap belehalt sérüléseibe.Több 10000-ren kisérték a temetést amikor a "királyt" örök nyugalomra helyezték.
 
Életében megjelent lemezei 
 
    * Csak egy vallomás (1991)
    * Jimmy II. (1992)
    * Számíthatsz rám (1993)
    * Jimmy IV. (1994)
    * Jimmy's Roussos (1994)
    * Szeress, hogy szerethessenek (1995)
    * Mit akarsz a boldogságtól? (1996)
    * Zámbó Jimmy Best of I. (1997)
    * Zámbó Jimmy Best of II. (1997)
    * Fogadj örökbe (1998)
    * Dalban mondom el (1999)
    * Karácsony Jimmyvel (2000)
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.