Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Máté Péter

2011.02.18

Máté Péter (1947. február 4. – 1984. szeptember 9.) magyar táncdalénekes, hangszerelő, zeneszerző és zongorista. Közel 150 dal szerzője és előadója. Dalai halála után 25 évvel is hihetetlen népszerűségnek örvendenek, a huszadik század egyik legkiemelkedőbb magyar zenei tehetsége volt.Hat éves korától magánúton, 14 éves korától zeneiskolákban tanult. Tanította Bágya András és Balassa P. Tamás is. Első zenekarát 1965-ben alapította. Máté Péter az Illés zenekarral készítette első dalait. 1967-ben készítette el első saját felvételeit, az „Úgy várom, jössz-e már?” és a „Mondd már”-t, még ugyanebben az évben a „Néger zongorista dala” című felvétellel a polbeat fesztiválon első díjat nyert.
Változatos pályája során Szocsiban és Athénban ért el fesztiválhelyezést, előadói díjat nyert a párizsi sanzonversenyen, fellépett többek között Kubában és Kanadában is.[1] Az 1970-es évek elején rendszeresen fellépett a Műegyetem Ezres klubjában volt feleségével, Dékány Saroltával. 1973-ban a „Hull az elsárgult levél” című dala első lett a Made In Hungary rádiós vetélkedőn. 1973 és 1974 között az Express együttessel lépett fel (többek között a Drezdai Dalfesztiválon). 1976-ban harmadik helyet ért el az írországi Castlebarban, 1977-ben másodikat az „Együttlét” című dallal a Metronóm 77 televíziós fesztiválon. 1979-ben megkapta a Magyar Rádió nívódíját, 1981-ben a legjobb hangszerelés díjával jutalmazták a táncdalfesztiválon. „Elmegyek” című dala „Nicolas” címmel, Sylvie Vartan előadásában világsláger lett. Hangszerelt musicalt (Jesus Christ Superstar), írt színházi kísérőzenét (A királynő katonái, Kaméleon). Az S. Nagy István – Máté Péter szerzőpáros írta a Krízis című rockmusicalt is, amit a margit-szigeti szabadtéri színpadon adtak elő, az egyik főszereplő balesete miatt csupán néhány alkalommal. (E műnek különlegessége, hogy a rockzenészeket és a színművészeket itthon talán először állították egy színpadra; a szereplők többek között: Csongrádi Kata, Vikidál Gyula). Számtalan duettet is énekelt, többek között Kovács Katival, Cserháti Zsuzsával, Házy Erzsébettel, Dékány Saroltával és Zalatnay Saroltával.
matepeter_208869_13561.jpg Máté Péter sírja Budapesten. Farkasréti temető: 60/5-6-23.
1984. szeptember 7-én Hódmezővásárhelyen, másnap Mindszenten lépett fel különböző vendéglátóhelyeken. Ezek voltak az utolsó előadásai. Szeptember 9-én, vasárnap szívroham végzett vele; temetésén több tízezren vettek részt.


Válogatások

    * 1984 – Elmegyek (válogatás rádió-, kis- és nagylemezfelvételekből, kiadatlan dalokból); Hungaroton-Pepita (LP / CD)
    * 1985 – Vagy mindent, vagy semmit (válogatás feldolgozásokból); Hungaroton-Pepita (LP)
    * 1989 – Egy darabot a szívemből (válogatás feldolgozásokból és színművek zenéiből); Hungaroton-Gong (CD)
    * 1994 – Emlékezz rám - In Memoriam Máté Péter (válogatás rádió-felvételekből); Magyar Rádió / Alfa Studio (CD)
    * 1996 – Mondd, miért szeretsz te mást (válogatás); Magyar Zeneklub (CD)
    * 1999 – A magyar tánczene csillagai (válogatás); Reader's Digest (CD)
    * 1999 – Mondd, miért szeretsz Te mást? Máté Péter szerelmes dalai (tematikus válogatás); Hungaroton (CD)
    * 2002 – Égi Trió (Máté Péter, Szécsi Pál és Ihász Gábor közös válogatás-albuma); Alfa Studio (CD)
    * 2003 – Hogyha én lennék a fény (válogatás rádió-, kis- és nagylemezfelvételekből, kiadatlan dalokból); International Music Co. (CD)
    * 2006 – Emlékezz rám (válogatás rádió-, kis- és nagylemezfelvételekből, kiadatlan dalokból); Hungaroton (CD)
    * 2006 – Mondd, miért szeretsz te mást (válogatás rádió-, kis- és nagylemezfelvételekből, kiadatlan dalokból); Aréna (CD)
    * 2006 – Egy darabot a szívemből (válogatás rádió-, kis- és nagylemezfelvételekből, kiadatlan dalokból); Aréna (CD)
    * 2010 – Csak az álom nem elég (válogatás rádió-felvételekből); Magyar Rádió / Retro Media (CD)