Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Barry White

2011.02.06

Barrence Eugene Carter (Galveston, Texas, USA, 1944. szeptember 12 - Hollywood, Los Angeles, 2003. július 4.), amerikai énekes, zeneszerző, producer.Élete

Az egyszerre mély és lágy hangú soullegenda Los Angelesben, annak egyik legveszélyesebb negyedében a South Central-ban nőtt fel öccsével, Daryl-lel. Korán megalapozta zenei karrierjét, már tizenegy évesen zongorán kísérte Jesse Belvint a Goodnight My Love című számban. Tizenhat évesen börtönbe került, néhány gumiabroncs ellopásáért. Befutott énekesként adott interjúiban ezt a rácsok mögött töltött rövid időszakot mindig kijózanító hatásúnak nevezte, ami végül a helyes útra és a becsületes munka irányába terelte. Egyszer azt nyilatkozta, hogy Elvis Presley It‘s Now or Never című számának hatására döntötte el, hogy énekes lesz.

A kis Barry hangja ugyanolyan volt, mint a többi korabeli gyereknek. Kiskamaszként azonban egy reggel saját maga és anyja legnagyobb megdöbbenésére a miden fiatalt utolérő pubertáskori mutálás csodát tett a hangszálaival: egyszerre hihetetlenül mély és puha hangja a mai napig a könnyűzene egyik legjellegzetesebb áruvédjegye lett. Amint megszólal a tulajdonosának a 'szerelem rozmárja' becenevet biztosító búgó basszus, a hallgató egyből tudja, hogy csakis egy Barry White lemezzel lehet dolga.

A hatvanas években számos lemezt vett fel az Upfronts, az Atlantics és a Majestics együttesek tagjaként, Barry Lee néven. Producerként és zeneszerzőként is nagy sikereket ért el, olyan neves előadókat vett szárnyai alá, mint Felice Taylor vagy Viola Wills. 1969-ban az ő közreműködésével jött létre a Love Unlimited női trió, melynek tagjai Diane Taylor, Glodean James (későbbi második felesége) és húga, Linda. Szintén az ő nevéhez fűződik a negyven tagú Love Unlimited Orchestra megalapítása, melynek zeneszerzője és karmestere volt egy személyben.

A nagyközönség a 1972-es Walking In The Rain With The One I Love című Love Unlimited szám révén ismerkedett meg, mely elindította szólókarrierjét. A hetvenes években olyan nagy slágerek kötődnek a nevéhez, mint az I'm Gonna Love You Just A Little More Baby, a Never, Never Gonna Give Ya Up, a Can't Get Enough Of Your Love, Babe és a You're The First, The Last, My Everything.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.