Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyar népmesék (sorozat)

2011.10.01

 A forgatókönyvíró, tervező, szakértő, rendező[1] Jankovics Marcell sajátos stílusú rajzfilmsorozata, a Magyar népmesék (1977-től) felejthetetlen népmesei történeteket dolgoz fel ötletesen és a mesék eredeti humorát egy kis képi humorral szövi át. A Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műtermének egyik legnagyobb sikere, mely a hazai rajzfilmgyártás aranykorából való. Az időközben kft.-vé alakult Kecskemétfilm jelenleg is készíti a 100 részesre tervezett sorozatot, melyből 2009-ig 89 epizód jelent meg. Jelenleg 3 epizód van gyártás alatt.

 

bakamaabg.jpg

 

Az 1971-ben alakult Kecskeméti Műterem kezdetben a Filmstúdió leányvállalata volt, ahol elsősorban az anyacég nagy munkáit támogató, kiegészítő tevékenység folyt eleinte. Itt színezték, itt húzták ki a rajzfilmekhez készülő egyes fázisrajzokat. Később a Műterem vezetői önállósodni kezdtek, és kreatív alkotókat toboroztak, valamint felkértek több, a szakmában már jól ismert művészt, hogy segítsen munkájukban. Jankovics Marcell volt az egyik oktató, akinek a kecskemétiek többek közt azt is köszönhették, hogy ők lettek a hazai rajzfilmipar hagyományőrzői, akik beemelték a népi kultúrát az animációba.
 
 
Díjak
 
Horváth Mária rendezőnek a Magyar népmesék sorozatban készült filmjei közül – különböző neves fesztiválokon – több is díjat nyert.
A Cerceruska című epizód Kínában, a Changzhou-ban 2004-ben megrendezett CICDAF filmmustrán (China International Cartoon and Digital Art Festival), a televíziós programok kategóriájában érdemelte ki a zsűri különdíját.
A kővé vált királyfi c. alkotása Japánban, 2004 márciusában a 2. Nemzetközi Animációs Népmese és Legenda Fesztiválon lett különdíjas;
A Gyöngyvirág Palkó c. filmje Kínában, 2005 őszén a 2. Nemzetközi Animációs Seregszemlén kapott ugyancsak különdíjat.
A Hogyan telt a gyerekkorom? c. epizód 2008-ban, a 25. Chicagói Nemzetközi Gyermekfilmfesztiválon (CICFF) – a gyerekfilm műfaj legrangosabb nemzetközi bemutatóján – az animációs tv-program kategóriában I. díjas lett, amely igen nagy sikernek számít.
Nagy Lajos rendező Köcsögkirály c. filmje 2009-ben a 26. CICFF fesztiválon, ugyanebben a kategóriában nyert II. díjat.
Szabó Gyula 2005 nyarán a kecskeméti Animációs filmfesztiválon életmű-díjat kapott három évtizedes tevékenységéért, melynek során a Magyar népmesék sorozat számos epizódjának a mesélője volt.
 
Mesélők
 
A sorozat harmadik évadjától kizárólag Szabó Gyula a mesemondó. Az első sorozatban 3, a második szériában 8 epizódban hallhatjuk jellegzetes stílusban mesélni. Az I. évad 2-2 epizódjának mesemondói Bánffy György, és Hrotkó Károly; 1-1 epizódban Kóka Rozália, Bánhidi László, Patkós Irma, Zsolnay Margit, Tolnay Klári, és Avar István a mesélő. A II. évadban 5 alkalommal Molnár Piroska a mesemondó.

 

A kismalac és a farkasok

 


 

A szállást kérő róka

 


Tréfás farkas

 


 A tű, a kutya, a rák, a tojás és a kakas vándorútja


 A Halhatatlanságra Vágyó Királyfi


Koplaló Mátyás


A kőleves


A kis gömböc


Az égig érő paszuly

 

Még több videó:youtube.